titelbild

Pia Johansson, lärare

Pia Johansson är läraren som började i resebranschen. Hon trivs att jobba på en liten skola och hon brinner för att låta eleverna möta verkligheten utanför skolan.

Pia Johansson

Arbetsplats:

Hamnedaskolan

Bakgrund/utbildning:

Jag har alltid tyckt om att fortbilda mig parallellt som jag har arbetat. Därför blev det ett naturligt steg att börja läsa på Komvux efter 16 år inom resebyråbranschen. På gymnasiet läste jag tvåårig social linje och då var det bra att läsa upp till behörighet för att ev. söka in på högskolan. Så under ett år läste jag heltid på Komvux, både kurser för skojs skull och högskoleförberedande kurser. Något som gav mersmak tack vare inspirerande lärare och bra studiekamrater.
2003 påbörjade jag min utbildning till svenska/so-lärare för grundskolans tidigare år. Jag läste också matematik. Efter några år i yrket läste jag in ämnet engelska, samtidigt som jag arbetade. Så idag är jag behörig i svenska, matematik, geografi, samhällskunskap, religion, historia och engelska.

Varför valde du det här yrket?

Som yngre hade jag två yrkesdrömmar. Det ena var inom resebranschen och den andra som lärare. Ett år efter gymnasiet gick jag en reseledarutbildning. Jag fick möjligheten att börja på dåvarande Resespecialisterna.

När jag bestämde mig för att söka in till Linnéuniversitetet i Växjö, så var det självklara alternativet att söka till lärare för grundskolans tidigare år.

Varför valde du att jobba för Ljungby kommun?

I första hand för att det är i Ljungby jag är uppvuxen och bor med min familj. Efter lite vikariat fanns det en tjänst att söka på Hamnedaskolan. Som ny i yrket tänkte jag att det kan vara bra att börja på en mindre skola, både för att skaffa sig erfarenheter som lärare och för att få en inblick i skolverksamheten.

Vad tycker du är bra med ditt jobb?

Det absolut bästa är mötet med eleverna. Möjligheten att kunna göra skillnad och följa elevernas utveckling.

Vilka utmaningar möter du i ditt jobb?

Få tiden att räcka till är den största utmaningen. När man har med människor att göra, och det spelar ingen roll om det är barn eller vuxna, så måste man vara flexibel och lyhörd. För mig överväger dock allt det positiva med mitt arbete.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

Min vecka varvas med långa och lite kortare dagar. Varje dag börjar jag klockan 7.30, då förbereder jag det vi ska göra under dagen i klassrummet. När eleverna börjar klockan 8 går vi igenom dagen och sen har vi 80 minuter lektionstid innan elevernas och min rast. Sen har vi 120 minuters lektionstid innan det är dags för lunch och elevernas rast. Eftermiddagen börjar klockan 12.30 och eleverna slutar sedan klockan 14.40. Vissa dagar har jag lektion ifrån klockan 8.00 till 14.40, andra dagar har jag planering inlagd eller så slutar jag lite tidigare. Som lärare är jag också rastvärd. Två eftermiddagar i veckan har vi konferenser till 17.00. Sen blir det alltid lite arbete hemma. Som lärare är olika perioder mer eller mindre hektiska, till exempel inför nationella prov, betyg och utvecklingssamtal. Min upplevelse är dock att de hektiska perioderna har ökat.

Hur är dina kollegor?

Jag har de mest fantastiska kollegor man kan ha och vi är ett sammansvetsat gäng genom alla yrkeskategorierna på Hamnedaskolan. Ibland får jag frågan om jag inte vill byta arbetsplats. Då svarar jag alltid att jag trivs för bra med både elever, vårdnadshavare och framförallt med mina kollegor för att vilja byta.

Var ser du dig själv om tio år?

Att jobba vidare som lärare på Hamnedaskolan, det skulle jag trivas mycket bra med. Kanske att jag har gått lite andra vägar för att utvecklas mer på det personliga planet.
Något jag brinner för är att låta eleverna möta verkligheten utanför skolan. Vikten av att eleverna får visa upp sitt arbete i ett större sammanhang även i grundskolans tidigare år och visa på nyttan med det vi lär oss i skolan för framtiden.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att välja ditt yrke?

Jag trivs mycket bra med mitt val av yrke. Man måste bara vara medveten om att lärarjobbet i verkligheten kan se ganska annorlunda ut kontra det man lär sig under utbildningen. Inom alla yrken och arbetsplatser finns det saker som hela tiden kan förbättras och det är viktigt att du själv är en del av det arbetet. Jag skulle gärna rekommendera läraryrket och Ljungby kommun.

Välkommen att söka jobb hos oss på Ljungby kommun!

Lediga jobb

 

Kommentera