Ljungby kommuns budget för 2025

Kommunfullmäktige har beslutat om budget och planeringsdirektiv för nästa år. Det var Alliansens budgetförslag som röstades igenom av fullmäktiges ledamöter.  

-Vår vision om att bli 35 000 invånare är satt för att när vi når det antal så vinner vi som kommun en mängd fördelar som är till gagn för oss som lever och verkar här. Vi kommer att se över visionsarbetet under nästa år med fokus på tydlighet och vad som har fungerat bra. Nästa år ska vi även genomlysa de satsningar vi gör på landsbygd och i staden. Ytterligare ett uppdrag är att jämföra antalet tjänstepersoner nu och för tio år sedan så att vi har faktabaserad information i våra beslut. Givetvis ska det kopplas till de uppdrag tjänstepersonerna är satta att utföra. Vi får till oss att vi behöver bli än mer tillgängliga för näringslivet och det har vi lyssnat på och tillsätter resurser på bland annat miljö- och byggförvaltningen. Barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden får ökningar i sina budgetar eftersom det är där vi har störst utmaningar. Trygghet och säkerhet är viktigt och vi skjuter till pengar vad gäller IT-säkerhet. Vi satsar även på ytterligare en person som kan arbeta ute bland kommunens unga, en ”fältare”. En av våra viktigaste kommunala frågor är en regional fråga, Ljungby lasarett. Vi avsätter därför pengar för att kunna arbeta med att få till en lokal ledning på Ljungby lasarett tillsammans med Region Kronoberg, sammanfattar Magnus Gunnarsson budgeten för år 2025. 

-Vi har en stabil ekonomi och det ska vi vara stolta över. Att vi skjuter till pengar till barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden och satsningen på fältare är vi stolta över. Även att vi satsar på att belysa Bergastigen är viktig liksom satsningen på att höja föreningsbidraget. Vi tillsätter även pengar på fler hjärtstartare så att de blir tillgängliga även utomhus. Genom att sätta mer pengar till arbeta med detaljplaner möter vi önskemål från privatpersoner och näringsliv, säger Lars-Ove Johansson om Centerpartiets viktigaste punkter i budgeten. 

Budget och uppdrag i planeringsdirektivet

Det fanns tre budgetförslag: ett från Alliansen, ett från Socialdemokraterna och ett från Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna valde att rösta för Alliansens budget och fick därmed igenom några av sina förslag. 

Budgeten och planeringsdirektivet omfattar hur mycket respektive nämnd får tilldelat, investeringar och särskilda satsningar samt uppdrag som nämnderna ansvarar för att genomföra. 

Detaljbudgetarna beslutas av respektive nämnd i höst. De stora utmaningar är Ljungby kommuns kostnadsökningar som har varit större än inflationen. Det gör att det ligger ett stort ansvar på nämnderna när detaljbudgetarna ska tas. 

Planeringsdirektiv med budget för 2025 med plan för 2026-2029

Kommentera