Nu framtidssäkrar vi Ljungby bibliotek

Inom kort kommer renoveringen av Ljungby bibliotek att påbörjas. Byggnaden kommer få omfattande förbättringar både inne och ute och till våren när renoveringen är klar, kommer biblioteket vara en mer inspirerande plats för läsning, lärande och möten mellan människor. Just nu pågar arbete med att sätta upp byggstaket och att spärra av delar av området runt biblioteket.

- Renoveringen av Ljungby bibliotek är ett ganska komplext projekt eftersom byggnaden är så speciell i sin arkitektur och utformning, säger Maggie Mysigh, projektchef på Ljungby kommun.

Renoveringen omfattar både bibliotekets insida och utsida. Bland annat kommer hela taket att bytas, innergården göras om, barn- och ungdomsavdelningen få nytt golv och inredas med nya möbler och fönster byts ut i byggnaden.

- I samband med renoveringen ska biblioteket också bli mer tillgängligt, vilket betyder att dörrar och passager kommer breddas och en toalett byggas om. Vi kommer även bygga om ventilationen i vissa delar och byta belysning både invändigt och utvändigt, förklarar Maggie.

- Vi som har Ljungby bibliotek som vår arbetsplats ser verkligen fram emot att få det renoverat. Inte minst för att det blir mer tillgängligt utan också för att vi kan utveckla och förbättra vår verksamhet så invånarna kan få ännu bättre upplevelse och service när de besöker oss. Vi ser fram emot att kunna erbjuda ett bibliotek som är mer inspirerande och uppmuntrar till möten mellan människor, säger Matilda Håkansdotter, verksamhetschef för folkbiblioteket.

För oss är trygghet och säkerhet viktigast

Eftersom jobbet är så omfattande och tidskrävande kommer biblioteket att hålla stängt under tiden som renoveringen pågår.

- Vi kommer behöva stänga en längre period eftersom renoveringen innebär att bland annat byggställningar och liftar måste användas inomhus. Det kommer såklart också vara byggarbetare inne på plats här och större delar av biblioteket blir en byggarbetsplats. För oss är säkerheten viktigast, både för besökare och personal, därför har vi valt att stänga biblioteket från den 11 november till april nästa år, säger Matilda.

Öppet som vanligt i Lagan och Lidhult samt förlängda lånetider

Biblioteken i Lagan och Lidhult har öppet som vanligt och det finns planer på att utöka öppettiderna. För de som lånar böcker innan renoveringen påbörjas kommer Ljungby bibliotek erbjuda generösa lånetider utan övertidsavgifter.

- Just nu ser vi över om vi kan utöka öppettiderna i Lagan och Lidhult, men det är inget bestämt ännu. Vi uppdaterar bibliotekets webbplats med nya öppettider om det skulle bli så. Lånetiden kommer såklart också att förlängas för de om lånar böcker i Ljungby innan renoveringen sätter i gång, berättar Matilda.

Planering inför festligt evenemang den 9 november

Förutom att planera för all logistik som renoveringen medför så som flytt av hyllor, böcker och övrig inredning så kan Matilda berätta att det även kommer bli någon form av evenemang kring renoveringen.

- Vi vill att så många som möjligt ska låna många böcker inför renoveringen så att man har något att läsa under lång tid framöver. Vi planerar därför att ha ett festligt evenemang den 9 november, men mer än så vill jag inte riktigt avslöja just nu.

Fritidsbanken förlänger också lånetiden

I samma byggnad som biblioteket finns Fritidsbanken som lånar ut sport- och fritidsutrustning gratis till alla.

- Vi kommer såklart att förlänga lånetiden under en period. Vi tittar också på om vi kan ha en tillfällig lokal under tiden som biblioteket renoveras. Vår uppskattade vägg med skridskor som finns i Ljungby Arena kommer att finnas kvar där som vanligt, säger Helena Persson, verksamhetschef för Fritidsbanken i Ljungby.

På sidan www.ljungby.se/projekt kan du läsa mer om pågående byggprojekt i vår kommun.

Kommentera