Ljungby kommun är nu godkända enligt Blåljuskollen

Kommunen är i ständig förändring. Nya skolor och förskolor byggs, nya bostadsområden planeras och industrimark utvecklas. Samtidigt som vägar stängs tillfälligt på grund av vägarbeten. För att ambulans, räddningstjänst och polis ska kunna lokalisera, hitta rätt och genomföra hjälpinsatser så krävs det att det finns tillgång till aktuell och korrekt kartinformation.

Varje kommun har ansvar för att samla in, uppdatera och leverera den kartinformation som krävs för att blåljusaktörer ska hitta rätt. För att ge stöd till kommuner runt omkring i landet har Lantmäteriet och Trafikverket tagit fram en checklista, den så kallade Blåljuskollen. Syftet med checklistan är att hjälpa kommuner att kvalitetssäkra kartinformation om bland annat adresser, byggnader, anläggningar, namn på platser, vägar och järnvägar. Nu har Ljungby kommun blivit godkänd för Blåljuskollen, vilket innebär att kommunen uppfyller de krav på kartinformation som polis, räddningstjänst och ambulans behöver vid en krissituation. 

Under andra halvåret 2023 påbörjades arbetet med Blåljuskollen. En stor del av arbetet låg på att identifiera och åtgärda brister som förekommit. Ett exempel kan vara en bortglömd vägbom som kan försvåra räddningsinsatser, detta måste rättas till och registreras. Det är viktigt att byggnader där människor befinner sig regelbundet har en adress, och att adressen ligger på rätt plats i byggnaden. En annan del av arbetet innebar att dokumentera interna rutiner för uppdatering och leverans av kartinformation.

Nu har kommunen därför tilldelats godkänt i genomförandet av Blåljuskollen och levererar därmed aktuell och kvalitetssäkrad kartinformation till blåljusaktörer.

Som fastighetsägare kan även du bidra till att säkerställa att kartinformationen alltid är korrekt och aktuell. Meddela gärna tekniska förvaltningens exploateringsavdelning om du hittar fel gällande fastigheter, adresser, byggnader eller vägar. Du når dem via kommunens kontaktcenter tel. 0372-78 90 00

Du kan läsa mer om Blåljuskollen på Lantmäteriets webbplats.

blåljuskoll.png

Kommentera