Företagsklimatet i Ljungby på plats 90 i nationell ranking

Ljungby kommuns företagsklimat är gott och stabilt, det visade resultatet av Svenskt Näringslivs årliga undersökning som presenterades i maj. Företagsklimat är summan av de institutioner, attityder, regler och kunskaper som möter företagaren i vardagen.

I dag presenterades hur resultatet rankas i förhållande till övriga 289 kommuners resultat där Ljungby hamnar på plats 90 vilket är längre ner än förra året. I Kronobergs län innebär det en plats 3 efter Markaryd och Alvesta.

-Ett gott klimat för näringslivet med modiga entreprenörer är grunden för arbetstillfällen, ökade skatteintäkter och därmed ett välmående samhälle. För oss som kommun är det viktigt att alltid ha företagandet i åtanke, att ha god dialog och att göra förbättringar som gynnar oss alla. Vi ligger stabilt i undersökningen. Det vi ska göra nu är att skruva lite på många områden för att göra ytterligare förbättringar. Vi vill att företagen ska kunna växa. Ett exempel på vad vi gör är att vi ingår i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram, säger Magnus Gunnarsson, kommunstyrelsens ordförande.

Ulrika Bennesved, regionchef på Svenskt Näringsliv, om Ljungbys resultat:
-Ljungbys resultat ligger stabilt och på en hög nivå och det är viktigt att ha en stabil kurva. Men när man står still blir man omsprungen av andra i rankingen.

Per-Åke Adolfsson, näringslivschef:
-Ljungby har, tillsammans med några andra kommuner, blivit utvalda att delta i ett program för att ytterligare förbättra företagsklimatet. Under det kommande året kommer vi att fokusera intensivt på förbättringar, i samarbete med andra kommuner och experter. Ett exempel på detta är att vi inom organisationen arbetar för att alla medarbetare ska se sig själva som en viktig länk till våra företagare.

Ta del av alla resultat på foretagsklimat.se 

Om rankingen

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2024 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under första kvartalet 2024 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC.

 

 

Kommentera