Gå till innehåll
2 driftmeddelanden

Kris och beredskap

En kris är en händelse som drabbar många människor och stora delar av samhället. Krisen uppstår ofta oväntat och utan förvarning och det är därför viktigt att vara förberedd på att hantera olika typer av kriser.

Krisberedskap handlar alltså mycket om att förbereda sig på att ta hand om det oväntade. Genom god planering och beredskap, både från nationell nivå, till kommunen ner till individen, kan man minska negativa konsekvenser vid kriser. Vi har alla ett gemensamt ansvar att bygga ett robust samhälle som kan stå emot olika typer av kriser och hot.

Det som hotar

Händelser som kan orsaka en samhällskris kan delas upp i olika kategorier:

Väderrelaterade händelser inkluderar bland annat skyfall, snöstormar, översvämningar, stormar, torka och värmeböljor. Det är bra att se över sitt försäkringsskydd, att följa varningar från SMHI och rekommendationer från myndigheter i samband med varningarna.

Olyckor uppstår plötsligt och oftast utan förvarning. Exempel på olyckor är brand i byggnad, skogsbrand, trafikolycka och olycka med farligt gods. Vi kan alla arbeta förebyggande genom att tänka på hur vi agerar och genom att använda lagstadgad skyddsutrustning. Att använda säkerhetsbälte i bil och buss samt hjälm när du cyklar är exempel på billiga livförsäkringar!

Smittsamma sjukdomar känner inga gränser och kan spridas och bli globala problem. Vissa sjukdomar kan även smitta mellan människor och djur. Att inte använda antibiotika i onödan och alltid ha en god handhygien är bra hushållsberedskap.

Antagonistiska hot kan ses som avsiktligt illvilliga och illegala hot. Det kan handla om terroristdåd och organiserad brottslighet. Antagonistiska hot omfattar därmed inte bara hot om terrorism, utan även hot om sabotage och stöld. Det avgörande är medvetenheten hos den som utför eller avser att utföra en handling.

En antagonist kan utnyttja hot och icke-militära medel för att uppnå mesta möjliga påverkan på ett annat land och dess politik. Det kan exempelvis röra sig om informationspåverkan och cyberattacker.

Informationspåverkan betyder att en stat eller en organisation använder vilseledande information för att påverka hur du tycker, tänker, känner och agerar. Detta för att minska människors förtroende för myndigheter och politik, skapa motsättningar och minska sammansättningen i ett land.

Det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde har försämrats de senaste åren. Globalt bedöms läget också vara instabilt. Sverige påverkas allt mer av händelser i vår omvärld. Skulle en säkerhetspolitisk kris eller väpnad konflikt inträffa i Östersjöregionen eller i övriga Europa kommer vi att påverkas. I ett sådant läge kan det inte uteslutas att militära maktmedel eller hot om sådana riktas mot Sverige. Det är regeringen som fattar beslut om Sverige är i krigsfara eller i krig. De kan då fatta beslut om höjd beredskap vilket innebär att en rad speciallagstiftningar träder in.

Det som ska skyddas

Regering, riksdag och myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har bestämt vad som ska skyddas i samhället vid kris.

Människors liv och hälsa handlar om fysisk och psykisk hälsa hos dem som drabbas direkt eller indirekt av en samhällskris. De som ska skyddas är medborgare, de som befinner sig i Sverige men även svenska medborgare som befinner sig utomlands om en händelse sker utanför Sverige.

Vårt samhälle måste fungera även vid störningar, kriser och krig. Det behövs förmåga att förebygga, hantera och återhämta samhällsviktiga verksamheter från allvarliga störningar. Genom att säkerställa att samhällsviktiga verksamheter fungerar säkerställs även människors liv och hälsa. Exempel på samhällsviktiga verksamheter är dricksvattenförsörjning, omsorg om barn och äldre, polis, räddningstjänst och akutsjukvård.

Miljön i form av mark, vatten och fysisk miljö, biologisk mångfald, värdefulla natur- och kulturmiljöer och kulturarv är skyddsvärt. Det gäller även ekonomiska värden i form av privat och offentlig, lös och fast egendom samt värdet av produktion av varor och tjänster.

Människors tilltro till demokratin och rättsstaten samt förtroende för samhällets institutioner och det politiska beslutsfattandet, ledningsförmåga på olika nivåer, avsaknad av korruption och rättsövergrepp är skyddsvärt.

Nationell suveränitet är en förutsättning för att kunna värna övriga värden. Det handlar om att ha kontroll över nationens territorium, nationell kontroll över de politiska beslutsprocesserna i landet samt att säkra nationens försörjning av förnödenheter.

Vi som ska agera

Ljungby kommun ansvarar för att bland annat vattenförsörjning, äldreomsorg, räddningstjänst och skola fungerar även vid en samhällskris. Men du behöver också förbereda dig på att kunna hantera en besvärlig situation, oavsett vad som har orsakat den.

Varje invånare har ett ansvar att skydda sitt liv och sin egendom. Det är först när du inte längre klarar av det ansvaret som samhällets resurser ska användas. Om du som har förmåga tar ansvar för dig själv och dina närmaste under en samhällskris kan samhällets resurser inrikta sig på att ta hand om de som är mest behövande. Exempelvis sjuka, äldre och personer med funktionsnedsättning. Det gör att samhällets samlade resurser räcker längre.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, rekommenderar att medborgare ska ha en hemberedskap så att du klara dig i minst 72 timmar. Det innebär att du under tre dygn ska kunna täcka dina grundläggande behov av mat, vatten, värme och information. Observera att 72 timmar bara är ett riktmärke och inte ett löfte om att samhällskrisen är över om 72 timmar. Beroende på händelse kan man behöva klara sig mycket längre, vilket en del av Ljungby kommuns invånare fick erfara vid stormen Gudrun 2005.

Med rätt förberedelser kan man klara en besvärlig situation bättre, oavsett om det handlar om strömavbrott, översvämning eller något annat. Då kan du också hjälpa andra. Viktigast är att ha vatten, mat, värme och att kunna ta emot information från myndigheterna. Det är också viktigt att ha kontakt med familj och vänner. Här hittar du en checklista på saker som kan vara bra att ha hemma. Länk till annan webbplats.

Kommunen ska enligt lag ha förmåga att hantera en samhällskris. Det kan handla om en trafikolycka med ett stort antal skadade eller ett avbrott i el- eller vattenförsörjning.

Kommunens ska:

  • skaffa sig kunskap om vilka händelser som kan inträffa.
  • ha och utveckla vår förmåga att motstå störningar vid samhällskriser.
  • informera om samhällskrisen när den har inträffat.
  • hantera de samhällskriser som uppstår.

Kommunens resurser är begränsade. Beroende på händelse så kommer vi att behöva prioritera hur dessa resurser ska användas. Ju fler som har förmåga att klara en samhällskris själv och hjälpa sina närmaste, ju mer kan samhällets resurser användas till de mest behövande.

Vid större samhällskriser som drabbar flera kommuner samtidigt har Länsstyrelsen det regionala samordningsansvaret över länet. Händer det en större olycka utomlands där svenskar är inblandade har utrikesdepartementet till uppgift att hjälpa nödställda svenskar.

Vårt lokala näringsliv är en viktig aktör för att hantera en samhällskris. Det finns också en rad frivilliga organisationer som kan vara till stöd för kommun och andra myndigheter. De är en viktig del i stärkandet av Sveriges krisberedskap. Är du intresserad av att engagera dig i någon av de frivilliga organisationerna som verkar i Ljungby kommun är du välkommen att kontakta dem. Frivilliga försvarsorganisationer (msb.se) Länk till annan webbplats.

I vårt län sker en samverkan mellan olika aktörer genom Krissamverkan Kronoberg.

Samlad information om situationen

Stöd vid oro

Information för dig som känner oro eller som vill veta hur du kan ta hand om din egen och andras psykiska hälsa. Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 oktober 2024