Vill du ansöka om förskoleplats åt ditt barn? Eller behöver du göra ändringar i en befintlig plats? Här hittar du all information du behöver från ansökningsprocessen till hur placeringar fungerar.
Du kan ställa ditt barn i kö (ansöka om förskoleplats) tidigast tolv månader innan den dag du önskar en plats.
När du ansöker om plats anger du på vilken/vilka förskolor du önskar plats och när du vill att barnet ska börja i förskolan. Vi garanterar dig en plats på någon förskola inom fyra månader om du behöver det.
Ett barn kan inte börja förskolan under skolans sommarlov eller under skolans jullov.
Ansök via e-tjänst
Du ansöker om förskola via e-tjänst:
Behöver du en blankett för att ansöka? Hör av dig till kontaktcenter.
Barn placeras utifrån:
- Datum inom samma månad man har behov att börja
- Syskonförtur inom samma månad man har behov att börja
- Ansökningsdatum
- Födelsedatum på barnet, där äldst går först
Erbjudande om plats får du i EdLevo
Placeringsbesked med erbjudande om plats kommer oftast ett par veckor innan den dag du angett att du behöver förskoleplatsen. Inför augusti kommer det vanligtvis i maj.
Erbjudande om plats på förskola skickas till dig via appen EdLevo. I appen kan du tacka ja eller nej till erbjudandet. Ladda ner appen EdLevo och logga sedan in med BankID.
Ladda ner Edlevo via Appstore Länk till annan webbplats. Ladda ner Edlevo via Google Play
Länk till annan webbplats.
Saknar du BankID? Hör av dig till kontaktcenter.
Syskonförtur
Syskon till barn som redan har en plats på den förskola du söker till har förtur i mån av plats gentemot andra barn med samma behovsdatum och ansökningsdatum.
Börja förskolan med introduktion
När ett barn ska börja förskolan inleder vi alltid med en introduktion. Den pågår i ungefär två veckor. Du förväntas att vara med under hela tiden, tillsammans med barnet.
Introduktionsstarten bestäms av förskolan och försöker att börja så nära ditt önskade datum för placering som möjligt, men det är inte säkert att det blir exakt den dag du önskat.
Sluta förskolan och börja fritids
När barnet ska sluta på förskolan för att börja förskoleklass behåller och betalar du för platsen på förskolan till och med vecka 31. Om ditt barn behöver plats på fritidshem ska du ansöka om det.
Läs mer om fritids och ansök om plats
Säg upp plats i Edlevo
Om du vill säga upp din plats i förskola gör du det i appen Edlevo. Se länkar för att ladda ner appen längre upp på denna sida.
Kontakta kontaktcenter om du behöver en blankett.
Regler och riktlinjer för förskola i Ljungby kommun
Här kan du läsa mer om vad som gäller. Du kan också ladda ner en pdf för utskrift.
Regler och riktlinjer för förskola och fritidshem i Ljungby kommun Pdf, 819.6 kB.
Placering, erbjudande om plats och byte av förskola
Regler för placering
För att få en plats i förskolan ska barnet vara folkbokfört i Ljungby kommun. Barnet ska vara minst 1 år. Placering erbjuds utifrån:
- datum inom samma månad man har behov att börja
- syskonförtur inom samma månad man har behov att börja
- ansökningsdatum
- födelsedatum på barnet, där äldst går först
All placering sker i mån av plats och endast via placeringshandläggare.
Erbjudande om plats
Ljungby kommun har en gemensam kö för alla kommunala förskolor. Detta innebär att skälig hänsyn tas till vårdnadshavares önskemål när placering görs (Skollagen kap 8 §15). Garanti kring placering på specifik enhet kan inte lämnas. Om plats inte kan erbjudas på någon av de önskade förskolorna erbjuds plats på den förskola närmast hemmet med lediga platser.
Svar på placeringserbjudande lämnas i Edlevo. Om erbjudet datum accepteras är det bindande. Om svar uteblir tas erbjudandet bort och ny ansökan måste göras.
Omplacering, byte av förskola
Om den placering du har tackat ja till inte är ditt förstahandsval och du vill omplacera ditt barn ska ny ansökan göras. Ansökan kan göras först efter man tackat ja eller nej till erbjuden plats. Om detta inte görs tas den senaste ansökan i systemet bort. Omplacering inom Ljungby tätort sker endast i augusti månad, barn som söker omplacering placeras då före övriga barn i kön. Sista ansökningsdatum för omplacering är 31 mars. Efter 31 mars kan inga ändringar göras i ansökan oavsett nyplacering eller omplacering.
Vid upprepade byten av förskola inom Ljungby kommun görs individuell bedömning av administrativ chef i samråd med rektor.
När vårdnadshavare är föräldraledig, sjukskriven, studerar eller söker jobb
Barnets vistelsetid, det vill säga hur mycket barnet är på förskolan, beror på vad du som vårdnadshavare har för sysselsättning. Följande regler gäller när du som vårdnadshavare är:
- Föräldraledig
Barn i förskola har vid syskons födelse rätt till vistelsetid enligt sitt ordinarie schema till och med en månad efter syskonets födelse. Därefter har barnet rätt till 15 timmar i veckan. Rektor beslutar vilka dagar och tider som erbjuds i samråd med vårdnadshavare. - Arbetssökande
Barn till aktivt arbetssökande vårdnadshavare har rätt till 15 timmar i veckan. När arbetssökande vårdnadshavare tillfälligt arbetar följer barnet vårdnadshavares arbetstider. Övriga dagar följer barnet sitt ordinarie 15-timmarsschema. - Studerande
Vårdnadshavare som studerar lämnar aktuellt studieintyg till förskolan. Barn till studerande vårdnadshavare har inte rätt till vistelsetid i förskola eller fritidshem vid studieuppehåll i mellandagarna mellan jul och nyår. - Sjukskriven
Om vårdnadshavare är sjukskriven upp till 7 dagar behåller barnet sin vistelsetid på förskolan. Om vårdnadshavare är sjukskriven längre lämnas sjukintyg till rektor. Omfattning av vistelsetid beslutas därefter av rektor. Graviditetspenning likställs med sjukskrivning.
När vårdnadshavare är ledig eller vårdar syskon
När en vårdnadshavare är ledig är även barnet ledigt.
Om vårdnadshavare är hemma för vård av barn, får friska syskon vara på förskolan under allmän förskoletid (måndag-fredag 3 timmar/dag, måltider ingår ej). Vid mycket smittsam sjukdom bör även syskon vara hemma.
Barnets tider på förskolan, schema
Barnets tider på förskolan grundas på vårdnadshavarnas behov av tillsyn på grund av arbete eller studier, restid samt tid för att hämta och lämna barnet.
Schemat ska du lägga in i Edlevo senast 1 vecka innan schemat ska börja gälla.
Vid nattarbete
I de fall då vårdnadshavare arbetar natt, dvs har arbetstid som sträcker sig efter 00.00, har vårdnadshavare rätt till skälig tid för vila. Med skälig tid för vila anses sovtid samt tid för att lämna/hämta barn max 8 timmar totalt efter avslutat arbetspass.
Inför nattarbete kan barnet lämnas 4 timmar inklusive hämtning och lämning. Tiden förläggs i samråd med förskolan dock ej hämtning senare än 17.00.
Förskolans öppettider
Våra förskolor har öppet kl. 06.30-18.30. Rektor kan vid särskilda skäl godkänna utökade öppettider från 6.00 till 19.00.
Uppsägning av plats
Uppsägning av plats i förskola görs via EdLevo. Uppsägningstiden är sex veckor och gäller från den dag uppsägningen ankomstregistrerats. Under uppsägningstiden betalas avgift oavsett om barnet använder platsen eller inte.
Tre månaders frånvaro från plats i förskola medför att placeringen avslutas.
Avstängning
Om Ljungby kommuns riktlinjer för förskola och fritidshem inte följs kan platsen komma att avslutas. Rektor beslutar om uppsägning av plats på grund av att riktlinjerna inte följs. Administrativ chef beslutar om avstängning på grund av obetalda avgifter.
Plats på förskola i annan kommun
Vårdnadshavare kan ansöka om förskola i annan kommun. Ärendet handläggs i samverkan med den kommun där barnet är folkbokfört. Barnets bästa är alltid utgångsläget i beslutet som fattas.
Försäkring
Alla barn inskrivna i Ljungby kommuns verksamheter är olycksfallsförsäkrade. Tänk på att spara alla kvitton vid eventuellt olycksfall.
Läs mer om försäkringen för barn och elever i våra verksamheter.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 28 januari 2025