Gå till innehåll
2 driftmeddelanden

Det här är Ljungby

En plats att berätta om, med plats för livet. Ljungby präglas av småländsk kreativitet, världsledande företag och ljuvlig natur. Dessutom är det nära till allt.

Ljungby är hemmaplan för många globala industriföretag, små företag, ingenjörsfirmor och logistikcenter. Det är nära till landsgränsen, flygplatser och kommunikationer till resten av Sverige och världen.

Många som bor här lyfter fram just att de har nära till allt som är viktigt i vardagen. Nära till natur och upplevelser, livspusslet med jobb, förskola, hem och en aktiv fritid men också nära till större städer för utflykter.

Smultronställena är många och det finns utrymme för alla att hitta sin egna lilla oas. Här finns allt från sjöar och badplatser, vandringsstråk, naturreservat, skogar, grillplatser, sportområden och utegym till stadsnära upplevelser som parker, elljusspår och promenadstråk utmed Lagaån.

Det finns goda möjligheter till shopping i gårdsbutiker eller i stadskärnan, restauranger och caféer att besöka samt kultur och nöje att ta del av. Allt är nära, vilket gör att du får gott om tid. För jobbet, för fritiden och för livet.

Bo i stan, byn eller på landet

Många av oss njuter av att ha naturen och vattnet precis runt hörnet Man kan välja mellan att bo i Ljungby stad, i ett antal mindre tätorter med kommunal service eller mer fritt i vår härliga landsbygd. I Ljungby stad finns lugna villaområden och trevliga lägenheter. Var du än bor har du nära till allt som staden har att erbjuda.

Vill du bygga eget hus finns byggklara tomter.

Vill du hyra en lägenhet finns kontaktuppgifter till hyresvärdar och lediga lägenheter som privata hyresvärdar förmedlar.

Arbeta och studera

Med ett starkt näringsliv och skräddarsydda högskoleutbildningar kan du hitta drömjobbet eller skapa ditt eget företag här.

Näringslivets struktur och företagens framgångar på världsmarknaden gör att vi har låg arbetslöshet. Flera världsledande tillverkande företag har sina rötter här. En väldigt stor del av företagen är verksamma inom exportmarknaden. Några har också etablerat sina utvecklingsfunktioner och innovationscenter just här i Ljungby.

Ljungby kommuns organisation är kommunens största arbetsgivare med cirka 2 800 medarbetare inom ett hundratal olika yrken. Vi satsar på kompetensutveckling, god hälsa och arbetsglädje, för att vi tror att det är nyckeln till en framgångsrik och effektiv kommunal verksamhet. Här finns jobb där du får känna att du gör skillnad, varje dag.

Lediga jobb hos oss på Ljungby kommun

Tid över för en lugn eller aktiv fritid

Naturen är vacker och det finns en hel del att utforska och göra. Många friluftsområden, sjöar och vattendrag att upptäcka och leder att cykla eller vandra.

Här finns gott om föreningar med aktiviteter för alla åldrar inom både idrott och kultur, och evenemang att besöka. På kulturhuset Grand kan du ta del av alltifrån internationella gästspel till lokala produktioner inom dans, teater, musikal, konserter, revy, stand up och föreläsningar. I Ljungby Arena hålls ibland stora mässor och konserter och till vardags kan du se ishockey på elitnivå med vårt välkända IF Troja-Ljungby.

Vi stoltserar även med flera unika kulturella besöksmål, bland annat ett sagomuseum och en sagobygd som finns med i Unescos register över goda metodiska exempel på hur man kan arbeta med att trygga immateriella kulturarv, i vårt fall, den muntliga berättartraditionen.

Uppleva och göra i Ljungby kommun.

Hur är det att leva i Ljungby?

Är du nyfiken på hur det är att leva och bo i Ljungby? Här nedan delar Ljungbybor med sig av sina berättelser kring vad det är som gör att de trivs här och varför de valde Ljungby kommun.

År 2014 besökte Tijo George Sverige för första gången. Det var ett kort besök i Lidhult och när han återvände till Indien hade han redan bestämt att han skulle komma tillbaka. Sedan oktober 2021 bor han och hans familj i Ljungby.

Att flytta från Indien hela vägen till Sverige var ett av de viktigaste beslut han och hans hustru Jesmy fattat i sina liv, säger han.

– Jag jobbade för Kalmar Global i Indien och både jag och Jesmy drömde om att flytta till Europa. Jesmy är sjuksköterska så vi visste att det fanns goda möjligheter för henne att få jobb i Europa och först fick hon anställning på ett sjukhus i Tyskland. När jag diskuterade det med mitt företag erbjöd de mig jobb i Sverige, eftersom det inte fanns någon avdelning för min kompetens just i Tyskland. Det var lätt för oss att acceptera det erbjudandet för vi visste ju att även Jesmy skulle kunna få jobb i Sverige.

Tid över för guldkant på vardagen

Så de flyttade till en trevlig lägenhet i ett område helt nära Tijos arbetsplats. Här behöver man inte sitta i bilkö, eller pendla långa sträckor. Det ger tid över till annat och sätter guldkant på vardagen.
– Vi visste direkt att vi hade fattat rätt beslut, säger Tijo.

Stöd av arbetsgivare och från Ljungby kommun

Redan från början fick Tijo mycket stöd av sitt företag, Kalmar Global. Hans arbetsledare Dan hjälpte till att ordna en lägenhet som stod klar för inflyttning när familjen anlände, och sedan hjälpte han till med inköp av sådant som behövdes för att starta ett nytt liv.

–Han presenterade oss också för en inflyttarlots från Ljungby kommun och det var verkligen en dörröppnare för oss.

Nya lekparker varje dag och möjlighet att träffa nya vänner

–Trots att Ljungby är en ganska liten stad finns det så många parker och lekplatser här, så vi kan gå med vår dotter till en ny park varje dag, skrattar han. Tijo är en hängiven badmintonspelare, och har spelat sedan han var barn. Via kommunens hemsida upptäckte han att det finns gott om idrottsföreningar i staden.
– Det blev jag verkligen glad över. Eftersom det var vinter då så kontaktade jag Ljungby badmintonklubb och började spela två gånger i veckan där, berättar han. Genom badmintonklubben har han också fått flera nya vänner och framöver planerar de att delta i olika turneringar tillsammans.

Men Tijo vill också skaffa sig andra hobbys, inte minst under sommaren då badmintonklubben har semesterstängt. Han funderar på fiske eller kanske cykling, något som är enkelt att ägna sig åt med Bolmens fina fiskevatten och de många cykellederna i kommunen.

From Sweden with love

Tijo har också startat en Youtube-kanal, From Sweden with Love. Där lägger han upp filmklipp med vackra vyer från Sverige och andra delar av Europa, resevloggar och informationsfilmer om Sverige. Här kan man följa familjens nya liv i Ljungby, med allt från shopping på IKEA och Ullared till nationaldagsfirande och utflykter till närliggande orter, men också få info hur det går till att skaffa svenskt ID-kort.

Familjen stortrivs med det nya livet.

–Det är inte helt lätt att bosätta sig i en ny stad, dessutom i ett nytt land, men det stöd vi fått från både kommunen och från kollegor har underlättat enormt och fått oss att känna oss mycket välkomna. I Ljungby är det lätt att leva, avslutar Tijo George.

 

Tijo, Jesmy och dottern Kenza

Bor man i Ljungby så finns det man behöver inom räckhåll. Man behöver inte vänta i tio år på att ha råd att skaffa en bostad utan man kan komma igång med sitt liv direkt.
- Att flytta tillbaka efter studierna är det bästa beslut vi har tagit. På så vis har livet kunnat bli så som vi vill ha det. Här blir man avstressad och får utrymme att göra mer. Både mentalt och ekonomiskt utrymme.

Så känner Anny Osbäck, småbarnsförälder som pluggade i Göteborg och som provade på att leva i storstaden, men som valde att flytta tillbaka till Ljungby kommun. Även hennes man är hemflyttare och nu bor de granne med hans föräldrahem utanför byn Hörda i Lagan.

- Vi har alltid sagt att vi skulle vilja flytta tillbaka, men vi hade funderingar över om det skulle finnas jobb som passade oss efter studierna. Så visst hade vi en diskussion innan vi bestämde oss. Men det ordnade sig väldigt bra och vi är så nöjda med att bo här. Vi har fått en annan levnadsstandard. Vi har det bättre här, konstaterar Anny.

Anny pluggade fem år på Chalmers och jobbar nu som civilingenjör i Ljungby. Hon har också hunnit med att vara utbytesstudent i Sydney, Australien.

Fördelar med den mindre staden

Anny räknar upp flera fördelar med att bo på en mindre ort, jämfört med storstan.

- Vi känner att vi trivs mycket bättre med livet här. Vi får mer energi när vi har nära till familj och släkt och slipper trängsel och trafik. Det är livskvalitet för oss.

- På en liten ort får man tid över till att göra de saker man vill. Träna eller ge sig ut i naturen. Även ekonomiskt blir det mer utrymme. Här kunde vi direkt köpa ett hus på landet som är billigare än en etta i Göteborg. Det är svårt att få ihop till en lägenhet i storstan. Här behöver man inte låna sig upp över öronen och vara orolig att få ekonomin att gå ihop.

Dessutom tycker Anny det är bra att ha nära till ett centrum som är lagom stort.

- I Göteborg till exempel, är det mycket bilköer och frustration, jämfört med Ljungby där det är lätt att ta sig in till stan och snabbt hinna med några ärenden. Här kan man också enkelt gå ut och äta på restaurang utan att behöva boka bord två veckor i förväg. Det gör det möjligt att leva ett mer spontant liv.

Nära till familj

Anny värdesätter att ha nära till föräldrar så att de kan umgås med barnbarnen. Familjen är viktig. Men det finns annat som också spelar stor roll när man ska bosätta sig på landsbygden i en mindre kommun.

- Det är bra att det finns fiber på landsbygden. De gör att man kan arbeta på distans och starta eget företag på distans. Med bra uppkoppling kan man bo ute i skogen och ändå känna sig säker på att det går att arbeta med det man har utbildning för. Vi känner också att det finns en ljus framtid för företagen här i kommunen.

Med det menar Anny att hon tycker det känns tryggt med alla företag som genererar arbete åt dem som bor i Ljungby kommun.

- Som sagt så diskuterade vi ganska mycket när vi var i valet och kvalet att flytta hem, hur det skulle bli för oss att bo här. Skulle det finnas jobb? Men vi känner att Ljungby har en tradition som stark industristad med bra läge vid E4. Detta är ingen ort som är på väg att försvinna utan det finns tvärtom många företag som satsar.

Anny och hennes man funderade också på vad som egentligen är roligt att göra i storstan.

- Det är ju att hitta på saker på helgerna, men det kan man ju fortsätta med. Ljungby ligger nära flera storstäder, så vi har det jättebra här. På landet i Ljungby kommun.

 

Anny med barnvagn

Annys favoritställen

Som föräldraledig är jag ute och går i Ljungby sedan jag hämtat på förskolan. Det är jättefint att gå längs ån på stigarna. Jag tycker också det har varit ett bra utbud av kultur som riktar sig till oss småbarnsföräldrar. Det kommer även en hel del kända artister till Ljungby så kulturutbudet är på så vis bra.

Att utebadet är gratis är väldigt bra.

Vi gillar även discgolf-banan. Dit går vi när vi får besök av kompisar.

Vi brukar besöka gästgivargården och en del andra restauranger som är väldigt trevliga. Men framför allt är vi mycket ute i naturen. Speciellt på sjön Flåren.

I småstaden vinner man tid och blir ”någon”. Daniel Hofmann flyttade från bruset i storstan till lugnet i småstan. Det han och familjen har vunnit på det är framför allt tid. Bor man i Ljungby får man tid över till det som känns viktigt i livet i stället för att lägga tid på att transportera sig. - Jag tycker att de som stannar kvar i Ljungby ska känna stolthet över sin stad. Och de som har flyttat ska veta att de behövs här. Här hemma finns det jobb och er stad behöver er!
Han är Uppsalabon som har flyttat runt i livet och till slut landade i Ljungby och Hamneda. Redan innan Daniel och frun Emma fick första barnet, började han fundera över om de inte skulle ta och flytta till Emmas hemort Ljungby.

- Då bodde vi på söder i Stockholm. Men jag hade delar av min familj på Södermalm och resten norr om stan. Så det kunde ta 1,5 timme att ta sig med bil från den ena änden till den andra för att träffas. All denna tid man lägger på att transportera sig i storstan, den vill jag lägga på min familj, säger Daniel.

Daniel Hofmann jobbar som ungdomskoordinator på Ljungby kommun. Det har han gjort sedan 2017 då flyttlasset gick till Ljungby. Först bodde familjen inne i Ljungby, men sedan bestämde sig Daniel och Emma för att köpa hus i Hamneda.

- Där hittade vi vårt drömhus med stor trädgård. Där har vi också nära till Emmas släktingar.

Lägre bostadspriser

Det är flera saker som Daniel värdesätter i småstaden Ljungby jämfört med att bo i en storstad. Att man vinner tid är det främsta. Men man vinner också ekonomiskt på det eftersom bostäderna är billigare här.

- Det är dessutom lägre bostadspriser på landsbygden än inne i Ljungby, säger Daniel.
Det enda han egentligen saknar, är utbudet i storstaden.

- I Stockholm finns ju allt. Det fanns till exempel många kulturella evenemang jag kunde gå gratis på som pappaledig. Men – utbudet i småstaden räcker ändå, och här är så nära till allt.

Att bo i Ljungby gör dessutom att flera storstäder kommer närmare, konstaterar Daniel.

- Ja, här har vi ju nära till Malmö, Köpenhamn, Linköping och Göteborg till exempel. Bor man i Stockholm så blir det mest Stockholm och inget annat. Så på det sättet blir utbudet faktiskt större här.

Dessutom gillar Daniel att Ljungby är lagom stort.

- Det gör att det blir begripligt för mig. Här förstår man sammanhangen enklare. Man får snabbt koll på var folk jobbar och vilka kontakter som hänger ihop till exempel i föreningar och företag.

- Och när man går på stan i Stockholm, då är man ingen. Här är jag någon. Det gillar jag.

Daniel trivs också med att naturen finns inpå knutarna. Inte bara i Hamneda, utan i hela kommunen.

- Här är det enkelt att ha båt eller att snabbt ta sig ut till en sjö och fiska.

Känn stolthet

- Vi borde hylla dem som stannar kvar, för det är ju de som ser till att det rullar på i Ljungby. Det är de som jobbar här och som skapar jobb. Så jag tycker att de ska sträcka på sig och känna stolthet över sin stad.

De som har flyttat från Ljungby för att plugga eller jobba, det borde överväga att komma tillbaka, tycker han.

- Er stad behöver er! Många unga utflyttade tror att de inte är behövda i Ljungby, men det är helt fel. Ni behövs så kom tillbaka!

Daniel Hofmann trivs med sitt jobb, sin nya kommun och sitt nya nätverk. Och han trivs verkligen med att bo en bit utan för Ljungbys stadskärna.

- Det är så skönt att åka hem och lämna stan när arbetsdagen är slut. Då kan jag gå in i papparollen och koppla bort jobbet. Här i Ljungby har jag tid för barnen nu när de är små. Det hade aldrig gått i Stockholm att få den tiden.

 

Daniel.

Daniels favoritställen

Jag gillar bron vid skulpturen Ågubben vid Åsikten. Det är en väldigt vacker plats vid vattnet som har ett centralt, coolt läge i stan. Den bron symboliserar närheten i Ljungby. Inom en kilometers radie från den platsen finns fotbollsarenan, ett äldreboende, löparrundor, promenadstigar och Ljungby centrum. Där brukade jag gå med dottern och mata änderna. Vi cyklade faktiskt ofta längs ån och letade efter änderna när jag var pappaledig.

Det en frihetskänsla att komma hem. Det är rekreation att leva med ängar, natur och skogen omkring sig, att leka ute, att träna i naturen, att vara en del av bysamhället och att cykla med barnen till kompisarna. Det är Sofias korta svar på frågan om det bästa med att bo på landsbygden i Ljungby.

En tillfällighet, en tillfällighet till och så ytterligare en var det som gjorde att dalkullan Sofia nu lever sin dröm här, mitt i sagobygden. Och det var kärleken som tog henne hit.

Det var i Ljungby vi hittade hem

Livet i Ljungby började i ett litet torp. Hon och pojkvännen, från Ljungby hade träffats några år tidigare. De bodde i Göteborg men hade börjat snegla mot att bli smålänningar.
- När jag fick ett jobb här flyttade jag in i ett litet torp som mina svärföräldrar ägde. Min man bodde då i Varberg och jag väntade vårt första barn. Sofia ler när hon berättar om hur hon med pannlampa tog sig in i torpet efter jobbet och stod inför valet ”elda först eller äta först”.

Snart hittade de sitt hem. Samtidigt fick också hennes man ett drömjobb i Ljungby och flyttade hit.

Lugn och frihetskänsla

Familjen bor en kilometer utanför ett litet samhälle och det är enkelt för både stora och små att umgås och att ha aktiviteter.
- Vi är väldigt sociala och umgås gärna med människor omkring oss. Här finns naturliga mötesplatser och det är lätt att ta initiativ. Vi kan ta barnen och cykla till kompisar och jag njuter av att träna ute i naturen och att barnen kan leka vid stenmurar eller i trädkojan som de byggt.

Sofia avslutar med att fundera kring varför inte fler har vågat testa livet på landet.
- Jag är så tacksam och glad över att jag och vi tog steget och flyttade hit. Det är rekreation för mig att kunna gå ut i trädgården och att se skog, ängar och landsbygd. Här finns ett lugn och det är en frihetskänsla att komma hem på landet och att leva sitt liv här.

 

Sofia och huset.

Vad får två unga holländare att flytta till Sverige och Ljungby och börja jobba på Ljungby kommun? Maarten Collee, idrottslärare på Astradskolan, berättar varför han och hustrun valde att packa och flytta utomlands. Till Ljungby.

- Ljungby har allt man behöver i vardagen. Är det något man saknar, så kan man enkelt åka till någon annan stad och köpa det, säger Maarten.

För Maarten och Jacoline var det känslan av äventyr som fick dem att packa ihop sitt hem, säga upp sina jobb och flytta utomlands. De antog erbjudandet att börja jobba hos Ljungby kommun. Han som idrottslärare och hon som undersköterska.
- Vi hade funderat på att bo i något annat land. Vi funderade på Kanada, USA eller Skandinavien.
- Vi visste att det var mycket natur och skog i Sverige och mindre folk och mer utrymme. Det är stor skillnad. I Holland är det svårt att hitta en plats där det är tyst. Där hör man nästan alltid ljudet från bilar, ett flygplan eller människor som pratar. Men här kan man verkligen njuta av tystnaden, säger Maarten.

Hittade hem via jobbmässa i Holland

Alltihop började med att de träffade representanter från Ljungby kommun på en jobbmässa i Holland. I maj 2019 kom Maarten och Jacoline till Ljungby som gäster. De visades runt av bland andra Ljungby kommuns näringslivschef.
De funderade ett slag och diskuterade med sina vänner och familjer och kom fram till att, "varför inte?" Varför skulle de inte prova på att bo i ett annat land under en period. Nu när de är unga och inte har något som binder dem för hårt till en speciell plats.
- Vi har ganska nära hem. Och våra familjer kan komma hit och hälsa på. Så vi kan ju ses även om vi bor här, resonerar Maarten.

 

Maarten i skolidrottssalen

Maartens favoritställen

Maartens och Jacolines favoritplatser och smultronställen har de hittat utanför Ljungby tätort.

-Vi gillar att besöka naturreservaten. Ibland tar vi en promenad genom Ljungby och längs ån. Vi uppskattar att det är så gott om plats här i Ljungby och att det är så lugnt, säger Maarten

I en liten förening känner man trygghet och får självförtroende att våga prova. Jacob Thelander är svensk mästare i mångkamp, friidrott.
Han är född och uppvuxen i Ljungby, men för närvarande bosatt i Växjö där han går friidrottsgymnasiet och lever vidare drömmen om att bli elitfriidrottare på heltid. Det är av den enkla anledningen att Ljungby inte kunde erbjuda friidrottsgymnasium, annars hade han tveklöst valt Ljungby.

- Jag älskar Ljungby. Jag tycker om att det är en liten stad med som ändå har allting som man behöver. En större stad skapar större avstånd och jag tycker lätt att det kan bli lite för mycket, berättar Jacob Thelander.

Allt börjar i den lilla föreningen

Jacob är en idrottsintresserad kille som påbörjade sin friidrottsresa redan som sexåring i Ljungby friidrottsklubb. Ljungby fridrottsklubb är en av många föreningar med aktivt ideellt arbetade människor.

- Fördelen med att börja i en liten klubb är att det är väldigt tryggt, man vet vart man ska och vilka människor som är där och det gör att man kan fokusera på idrotten direkt. Utan aktiva föreningsmänniskor i barnidrotten hade vi äldre idrottare inte varit någonting.

Kommunens bästa plats är givet för Jacobs del - det är fritidrottsarenen som ligger på Kvarteret Fritiden i Ljungby. Platsen där Jacob har vuxit upp.

För en tävlingsmänniska som Jacob har det alltid varit höjdpunkten med idrottsutövandet. Han berättar om den fina kulturen i föreningen som uppmuntrar att alla kan tävla och vilket för det tryggt att våga prova när man känner övriga deltagare och ledare.

En nål på friidrottskartan

En friidrottsarena satte Ljungby på kartan efter att ha arrangerat mångkamps-SM sommaren 2020. Till mångkamps-SM kom friidrottsutövare som aldrig tidigare varit eller hört talas som Ljungby, men som nu har pratat om Ljungby flera gånger i efterhand. Ljungby blev en nål på friidrottskartan.

- Det var så häftigt att få tävla på hemmaplan. Man blev stolt att få visa upp vad man kommer ifrån och vad man representerar, säger Jacob. Jag har ju ändå bott här hela mitt liv.

Det enda som Jacob saknar i Ljungby är ett komplement till friidrottsarenan, en inomhusarena som gör det möjligt för fler att utöva sporten och utvecklas även vintertid.

- Jag vill aldrig byta bort Ljungby, det har gett mig så mycket, avslutar Jacob.

 

Jacob med en medalj

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 november 2024