Kungshögsskolan har varit mobilfri i ett år
Alla Ljungby kommuns grundskolor är mobilfria, även högstadiet, sedan augusti 2024. Kungshögsskolan var först ut och berättar nu hur det gått.
Alla skolor är sedan tidigare mobilfria för elever i förskoleklass upp till årskurs 6. Där får elever lämna in sina mobiler på morgonen och får tillbaka dem vid skoldagens slut.
På högstadieskolorna har eleverna på högstadiet (årskurs 7-9) tidigare fått ha sina mobiler på rasterna, men lektionerna har alltid varit mobilfria, vilket är ett krav enligt skollagen. Det innebar att personalen fick samla in alla mobiler vid varje lektions början och återlämna dem vid rast, något som tog tid och ledde till diskussioner varje lektion.
Det momentet slipper man nu då mobilerna istället lämnas in på morgonen och återfås efter skoldagen. Överlag har det inte mött något stort motstånd från elever och vårdnadshavare enligt rektorerna Petra Skogborn och Micael Emihl.
- Visst har det funnits praktiska utmaningar att lösa, som ett nytt kassasystem i cafeterian istället för Swish, men fördelarna med mobilfri skola är övervägande, säger Petra och Micael.
De viktigaste fördelarna de lyfter fram är effektivare lektionstid och bättre koncentration, fler sociala och fysiska möten, minskad stress och oro för att bli filmad eller fotad samt färre kränkningar och hot.
Elevernas respons har varit blandad. För de som går i årskurs 7 har det inte varit någon förändring, de har inte haft mobiler i skolan innan heller. Om bara ett par år kommer mobilfritt vara normalläget för alla högstadieelever.
Några positiva kommentarer är att det blivit mer sociala interaktioner och bättre fokus i klassrummen, medan några tycker det är långtråkigt på raster och svårt att hålla koll på tiden. Flera klockor har satts upp på skolan, även digitala som flest är vana vid från mobilen, för att underlätta skoldagen.
Det har varit tydligt att eleverna umgås mer och efterfrågat saker att göra på rasterna, och det finns gott om spel att låna och möjlighet att spela både biljard, pingis och fotboll. Utrustningen får man kvittera ut i cafeterian, men trots det har tyvärr en del skadegörelse förekommit. Det är baksidan med ökad aktivitet och något man jobbar vidare för att minska.
Sammanfattningsvis har den mobilfria skolan bidragit till en tryggare och mer gynnsam lärmiljö enligt rektorerna. Förhoppningen är även förbättrade skolresultat på sikt.
- Senast uppdaterad:
- 9 januari 2025