titelbild

Riksettanrallyt 25 maj

Den 25 maj är det dags för Riksettanrallyt 2017! Årets målgång kommer ske i Ljungby centrum, som alltid på Kristi Himmelsfärdsdagen.

Målgången för årets Riksettanrally kommer ske mellan 12.30-13.00, då norr- och söderkommande fordon går i mål hos oss i Ljungby. Lokalt så kommer evenemang starta upp redan kl. 11.00 och pågå till 16.00. Konfernecier för dagen är den legendariska rallykartläsaren Tina Thörner!

ikonProgram Riksettanrallyt 2017.pdf

Utvalda programpunkter

 • 700-900 veteran- och entusiastfordon på plats i Ljungby centrum
 • Musikunderhållning av Edward & The Hayriders
 • Lindy hop och modevisning från 1920-1970-talet
 • Ansiktsmålning och tävlingar i Biltemas tält
 • Träffa Elsa och Spindelmannen
 • Hoppborg för barn
 • Föreläsning med Tina Thörner
 • Prisutdelning för bästa 4-hjuliga-, 2-hjuliga-, tidstypiska-, och yrkesfordon

Handel och restauranger - Vi har öppet under Riksettanrallyt!

Information och parkering

Om du har möjlighet ser vi gärna att du som besökare lämnar bilen hemma och promenerar till centrum. Vill du ha mer information om avstängda gator och områden, toaletter och annat, se vår informationskarta

ikonInformationskartor R1an-rallyt.pdf
Evenemanget Riksettanrallyt

Riksettanrallyt är ett evenemang för veteran- och entusiastfordon som startade upp år 2002. Evenemanget är ett samarbete mellan kommunerna i Jönköping, Värnamo, Vaggeryd, Ljungby, Markaryd och Örkelljunga samt med fordonsföreningarna i respektive kommun.

Varje år turas kommunerna om att vara värd för målgång. Varje kommun och fordonsförening arrangerar själv en uppstart på vald plats, därefter åker man i gemensam karavan till årets målgång, i år Ljungby.

Historien bakom Riksettan

Vad är Riksettan?
Riksettan är en väg som slingrar sig parallellt med E4:an och ån Lagan. Vägen sträcker sig från Jönköping i västra delen av Småland till Örkelljunga i norra Skåne. År 1945 gavs namnet rikshuvudväg nr 1, "Riksettan".

Från handelsväg till turistväg
Visste du att det var ån Lagan som förde de första männiksorna till trakterna längs turistväg Riksettan? För ungefär 12 000 år sedan trampades en stig upp parallellt med ån, Lagastigen. Den blev sedan en av Sveriges viktigaste handelsvägar. Idag kan man känna historiens vindslag längs vägen, inte minst när det gäller forntida lämningar.

Upplev Riksettan
Turistväg Riksettan är en väg som alltid är öppen för dig när du kommer. Här möts du av nostalgi samtidigt som de lokala företagarna öppnar upp dörren för dig. Du får se och höra det du väntar dig, men även det du aldrig kunnat ana. Vilka aktiviteter passar dig? Kanske en vandring, bad, fiske, paddling eller shopping-

Projektledare Riksettanrallyt

 • Näringslivsutvecklare - strategisk besöksnäringsansvarig
 • Linda Edlund
 • Mobil: 0733-73 91 90

Kommentera