titelbild

Gamla torg

Ända sedan 1600-talet har platsen kring Gästgivaregården på Gamla torg varit en livlig mötes- och handelsplats. Här samlades ortsbor och resande för att höra de senaste nyheterna, göra affärer på marknaderna och ta del av spännande tingsförhandlingar.

Gamla torgs utseende och utbud har förändras under åren och det Gamla torg vi ser idag ger oss en känsla av hur Ljungby såg ut i början av 1800-talet. Här finns några av Ljungbys äldsta hus samlade och i dem finns konsthanverkare, hudvård, museum, restaurang och kafé. Under somrarna anordnas populära loppmarknader på kullerstenstorget och berättarkvällar i samarbete med Berättarnätet Kronoberg.

 
Berättelser och musik i sommarkväll 2017
Gamla Torg, Ljungby, måndagar kl. 19.00

3 Juli – "Det var hemskare förr" Christina Strömwall är muntlig berättare, numera bosatt mitt på Lundaslätten där jorden är som bördigast och vinden som starkast. Hon kommer till Ljungby Gamla Torg och underhåller med berättelser om avhuggna huvuden, mormors krigsbröd och en stekt boaorm.

10 Juli - "Hembygd" En föreställning med visor med Jonathan Granefelt där småländska diktare lyfts fram genom musiken och blandas med kända visklassiker. Allmogen sätts i fokus och texterna skildrar deras liv genom tiderna.

17 Juli - "Handklaver och klarinett ska det va" Bolmsö Old Stars är en trio bestående av tre rutinerade gentlemän som har det mesta av framtiden bakom sig – en källa för musik som aldrig blir gammal. Repertoaren är bred med allt från jazz och evergreens till visor och folkmusik. Django Reinhart blandas med franska valser och förstås mycket Evert Taube.

24 Juli - "Kärlek och kalabalik" I år är det 50 år sedan "The Summer of Love" och hippiekulturen som med sin musik vände upp och ner på tillvaron för unga som gamla. Håret växte fritt och tusen blommor blommade. George Harrison sa en gång att de som minns 60-talet kan inte ha varit med... Ljungbybandet Mr T& We ska ändå göra ett försök och utlovar både djupdykningar och ytsurfing i det hav av låtar som hör det ljuva 60-talet till.

31 Juli - "Gravarna i Tomthult" Pelle Olsson berättar om hemska upplevelser i Småland. Pelle är skrönornas konstnär och flerfaldig svensk mästare i Berättarslam. Han är norrlänningen som blev Stockholmare och så småningom Smålänning.

7 Augusti - "Busungarna" Mona och barnen "Busungarna" från Vrå tillsammans med Siw Svensson från Sagomuseet ger ett familjeprogram varvat med sånger, ramsor och sagor förstås. Kom till Gamla Torg och lyssna och sjung med, gammal som ung!

Loppmarknader på Gamla torg

Under våren, sommaren och tidiga hösten ordnas det loppmarknader på torget, lördagar klockan 8.00-14.00. Vill du sälja på saker på loppmarknaden? Kom ihåg att boka ditt bord i god tid.

Boka ditt bord

Nu kan du själv boka din plats! Boka ditt bord för loppmarknad. Välj Loppmarknad och önskat datum i den övre rullgardinen och klicka sedan på Starta sökning.

Ett bord kostar 250 kr per gång och en bod kostar 325 kr. Betalning sker med kontokort men det går även bra att betala med swish. Ingen kontantbetalning.

Översikt för loppisbord på Gamla Torg.pdf

Kommentera